De ce doare splina?

Durerea în zona splinei poate fi o experiență neplăcută și poate ridica întrebări despre cauzele acestui disconfort. În acest articol, vom explora diferitele motive pentru care te poate durea splina și ce poți face pentru a ameliora această durere.

Vă prezentăm materialul elaborat la comandă noipentruei.ro

Ce este splina și ce rol are în organism?

Splina este un organ situat în partea superioară a abdomenului, sub coaste, în stânga. Aceasta este responsabilă pentru mai multe funcții importante în organism:

  • Depozitează celulele sanguine, cum ar fi globulele roșii și plachetele.
  • Participă la sistemul imunitar, ajutând la lupta împotriva infecțiilor.
  • Îndeplinește un rol în eliminarea celulelor sanguine vechi sau deteriorate.
  • Regulează cantitatea de sânge din organism.

De ce te doare splina?

Durerea în zona splinei poate fi cauzată de mai multe motive diferite. Iată câteva dintre cele mai frecvente cauze:

1. Traumatismul

Unul dintre motivele cele mai evidente pentru durerea splinii este un traumatism sau o lovitură în zona abdominală. Splina este un organ fragil și poate fi afectată în urma unor accidente sau leziuni.

2. Infecția

Infecțiile, cum ar fi mononucleoza sau infecțiile virale, pot determina umflarea și durerea splinei. Splina reacționează la infecții prin mărirea dimensiunii sale, ceea ce poate provoca disconfort.

3. Litiaza biliară

Calculii biliari pot provoca dureri în partea superioară a abdomenului, inclusiv în zona splinei. Dacă un calcul biliar se blochează în canalul biliar, acesta poate determina dureri intense.

4. Boli de sânge

Anumite boli de sânge, precum anemia falciformă sau trombocitopenia, pot afecta splina și provoca dureri în această zonă. Splina poate deveni mărită în aceste condiții.

5. Boala splenică

Unele boli specifice ale splinei, cum ar fi splenomegalia (mărirea splinei) sau splenul rupt, pot provoca durere și disconfort în zona splinei.

De ce mă doare splina?

Acum că am discutat câteva dintre cauzele posibile ale durerii splinei, este important să consultăm un medic pentru a stabili exact ce provoacă durerea ta. Un medic poate efectua examinări și teste pentru a diagnostica corect problema și a recomanda tratamentul potrivit.

Care sunt simptomele comune ale durerii splinei?

Simptomele comune includ durere sau disconfort în partea superioară a abdomenului, în stânga, sub coaste. Poate apărea, de asemenea, umflarea sau sensibilitatea în această zonă.

Când ar trebui să merg la medic dacă am dureri în zona splinei?

Este important să consulți un medic dacă durerea persistă sau se agravează, sau dacă apare brusc și este severă. De asemenea, trebuie să cauți ajutor medical imediat dacă ai semne de sângerare internă sau alte simptome grave.

Există modalități de a preveni durerea splinei?

Prevenirea depinde de cauza durerii. Pentru a evita traumatismele, trebuie să fii atent la activitățile care pot cauza leziuni abdominale. Pentru alte cauze, precum infecțiile sau bolile de sânge, este important să ai grijă de sănătatea generală și să urmezi recomandările medicului.

În concluzie, durerea splinei poate avea multiple cauze, iar diagnosticarea corectă este esențială pentru un tratament adecvat. Nu ezita să consulți un medic dacă ai dureri în zona splinei sau alte simptome asociate.


Vezi și:

Niculina

Niculina

Lasă un comentariu