Ce este migrena la cap

Migrena la cap este o afecțiune medicală caracterizată prin dureri de cap severe, pulsatile, care pot fi însoțite de alte simptome precum greață, vărsături și sensibilitate la lumină sau sunet. Această afecțiune afectează milioane de oameni din întreaga lume și poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții.

Migrena nu este doar o simplă durere de cap. Este o afecțiune complexă care poate varia în intensitate și durată. Persoanele care suferă de migrene pot experimenta episoade de durere de cap care durează de la câteva ore până la câteva zile. Pentru a înțelege mai bine ce este migrena la cap și cum poate fi gestionată, este important să explorăm mai în detaliu simptomele, cauzele și tratamentul acestei afecțiuni.

Simptomele migrenei la cap

Simptomele migrenei pot varia de la o persoană la alta, dar cele mai frecvente includ:

 • Durere de cap pulsatilă, adesea unilaterală (afectând o parte a capului).
 • Greață și, uneori, vărsături.
 • Sensibilitate la lumină (fotofobie) și sunet (fonofobie).
 • Uneori, auras vizuale, cum ar fi vedere în ceață sau pete luminoase înainte de instalarea durerii de cap.

Este important de menționat că simptomele migrenei pot varia de la o criză la alta și pot fi însoțite de alte simptome precum amețeală sau senzație de slăbiciune.

Cauzele migrenei la cap

Cauza exactă a migrenei nu este pe deplin înțeleasă, dar se crede că implică o combinație de factori genetici și de mediu. Unele dintre cauzele și factorii de declanșare ai migrenei includ:

 • Ereditatea: Dacă un membru al familiei suferă de migrene, există o probabilitate mai mare ca și alți membri ai familiei să dezvolte această afecțiune.
 • Dezechilibre chimice în creier: Anumite substanțe chimice din creier, cum ar fi serotonina, pot juca un rol în declanșarea migrenelor.
 • Stresul: Stresul și anxietatea pot declanșa episoade de migrenă.
 • Alimentația: Anumite alimente și băuturi, precum cafeina, alcoolul și alimentele procesate, pot fi factori declanșatori pentru migrenă la unele persoane.

Tratamentul migrenei la cap

Tratamentul migrenei poate varia în funcție de severitatea și frecvența crizelor. Pentru gestionarea migrenelor, medicii pot recomanda următoarele:

 • Medicamente pentru ameliorarea durerii, cum ar fi analgezicele sau medicamentele antiinflamatoare.
 • Medicamente specifice pentru migrenă, precum triptanele, care pot ajuta la reducerea durerii și a simptomelor asociate.
 • Evitarea factorilor declanșatori cunoscuți, cum ar fi anumite alimente sau stresul.
 • Adoptarea unui stil de viață sănătos, care include o alimentație echilibrată, exerciții regulate și odihnă adecvată.

1. Cum pot să diferențiez o migrenă de o simplă durere de cap?

O migrenă este adesea însoțită de simptome precum greață, vărsături, sensibilitate la lumină și sunet, în timp ce o durere de cap obișnuită poate fi mai puțin severă și nu are aceste simptome asociate.

2. Există vreun remediu pentru migrenă?

Nu există un remediu absolut pentru migrenă, dar există opțiuni de tratament care pot ajuta la gestionarea și reducerea simptomelor. Consultați întotdeauna un medic pentru a discuta opțiunile de tratament.

3. Pot evita migrenele prin schimbarea dietei?

Unele persoane pot experimenta migrene ca urmare a anumitor alimente sau băuturi. Evitarea acestor factori declanșatori pot ajuta în unele cazuri, dar nu este o soluție pentru toți pacienții cu migrenă.

Încheiere

Migrena la cap este o afecțiune medicală care poate afecta grav calitatea vieții. Cu o înțelegere mai profundă a simptomelor, cauzelor și opțiunilor de tratament, cei afectați de migrene pot lua măsuri pentru a gestiona mai eficient această afecțiune. Consultați întotdeauna un medic pentru evaluarea și gestionarea migrenelor.


Vezi și:

Mihaela

Mihaela

Lasă un comentariu